Blog

The Sleeping Beauty – wintereditie

Aurora_foto
Bekijk hier: Aurora – Runaway – videoclip

 

Toen wij ons aan het voorbereiden waren op deze sessie en we wisten dat we op 14 dec aan de vooravond zouden staan van de winter….voelden we ook aan ons water aan, dat het tijd werd voor de diepe rust, het naar binnen keren; het jezelf terugtrekken uit een zomer die dit jaar langer dan gemiddeld heeft geduurd. Zodat we ons eindelijk klaar kunnen maken voor het sneeuwlandschap in en buiten ons. Wit en weids lang uitgestrekt.
“Het verhaal van De schone slaapster” wil verkend worden, zei ik. En voor mijn geestesoog zag en hoorde ik deze videoclip van niemand minder dan Aurora voorbijkomen.

Geïnspireerd ga ik driftig op zoek naar alle verhalen die door de tijd heen naar het verhaal hebben geleid, dat wij nu kennen als The Sleeping Beauty.

“Oooooh”, zeiden we voor de grap tegen elkaar.
“Dan gaan we gewoon 14 december lekker met z’n allen de hele dag op schapenvachtjes liggen slapen. Daar zijn een paar van ons vast wel aan toe.”
“Maar….heb jij dat dan niet”, zeiden we toen tegen elkaar.
“Dat als je je overgeeft aan die rust, dat je dan een diepgewortelde angst hebt dat je in de lethargie verdrinkt? Dat je voor eeuwig blijft liggen en niet meer weet hoe je op moet staan?”
“Ja”, zeiden we alle drie volmondig. “Die angst kennen we allemaal.”
Wat zeggen al die varianten op De schone slaapster ons daarover, als we de geschiedenis van dit sprookje bestuderen?, zei ik toen. En vanaf dat moment wist ik dat ik verder moest zoeken…

Even voor jullie een klein zijstapje. Sinds 1330 wordt ons het verhaal van Doornroosje generatie op generatie doorverteld met de volgende algemene strekking:
Er waren eens een koning en koningin bij wie op een dag hun langverwachte prinsesje geboren werd. In de versie van Walt Disney, The Sleeping Beauty, geven ze het meisje de naam Aurora. Een 13e boze fee, dan wel de derde Schikgodin voorspelde dat het meisje op haar 15e in een eeuwig durende slaap zou vallen. De vader wil het lot niet accepteren en doet er alles aan om het lot te voorkomen. Hij sluit haar op in een torenkamer en laat alle spinnenwielen in het land vernietigen. Maar niemand ontkomt aan haar en zijn lot en het prinsesje prikt zich toch aan een vlasnaald en valt in een diepe diepe slaap. En het is alleen  de ware liefde in de vorm van een moedig prinsenjong dat haar wakker kan kussen. Dan wel met haar -in de niet-gekuiste versie- de liefde bedrijft terwijl ze slaapt waarna ze bevalt van een tweeling, een jongen en een meisje dat Aurora heet. Wie daarna allemaal met dat verhaal aan de haal zijn gegaan, laat ik voor vandaag even achterwege. Ook de passages die in de loop der eeuwen eruit zijn gecensureerd…laat ik hier voor wat het is. Als je daarover meer wilt weten….lees dan verder op deze pagina…

Maar wat voor nu belangrijk is, is dat ik niet beter weet dan dit sprookje DE levensloop schetst van ons vrouwen, maar ook van ons mannen: Als jong meisje val je rond je 15e, 16e in slaap; Vaders willen koste wat koste, tegen de voorspellingen in, het lot naar hun hand zetten, wat niet lukt; Alleen een prins kan je redden en wel alleen door strijdend met zijn zwaard te werk te gaan. En in de tussentijd word je door zowel vader als jonge prins, bewust, dan wel onbewust verborgen gehouden….

En wat ons in het sprookje getoond wordt, zijn alleen alle gebeurtenissen die in de zogenaamde wakkere wereld gebeuren: De diepbedroefde koning, het gevecht van de moedige prins en de beschrijving van de hele hofhouding die in slaap gevallen is. Maar er wordt geen woord gerept over de wereld waarin de slapende prinses mogelijkerwijs uithangt….

En dat zet me op een dag aan het denken….Zou het kunnen zijn, dat het meisje juist wakker wordt in een wereld die al zo lang verborgen wordt, juist door zich terug te trekken uit ‘the ratrace’?
En heeft ze dat te doen om – na haar terugkeer- de mensen in die ratrace op haar beurt weer wakker te kussen….?

Dit idee vind ik zo spannend…dat ik NOG nieuwsgieriger word naar die wereld waar over gezwegen wordt. Net als dat wonderlijke land van Alice, je weet wel van Alice in Wonderland, waar ze in terecht komt, als ze door de spiegel stapt…
“De tussentijd bedoel je”, zegt een stem.
“Ja…in de tussentijd”, antwoord ik, terwijl ik mij omdraai om te kijken waar die stem vandaan komt.
“Die dertiende maan-tijd…”vertel ik rustig verder.
Het rare is dat ik echt helemaal alleen in de kamer ben.

The_Rose_Bower_Buscot_Park

Ja ik staar dus al een tijdje naar dit plaatje van The Legend of Briar Rose van de Pre-Raphaelite kunstenaar Edward Burne-Jones (1885 and 1890). En inmiddels ben ik wel gewend dat personages op schilderijen tegen me praten. Maar ik zie geen mond, niets bewegen…
“Praat maar door hoor”, moedigt de stem mij aan.
“Nou…eh…het is in die 13e maan-tijd, waarin er niets is. En precies daar, voorbij het ego en het materiële…daar kan er conceptie plaats vinden”, ga ik verder.
“Conceptie?, vraagt de stem.
“Ja, al het nieuwe kan dan in concept geboren worden”, antwoord ik.
“Heel goed”, complimenteert de stem mij. “Het is in die tussentijd, waarin je jullie met jullie vruchten verborgen houdt.”
Jullie vruchten?”, vraag ik. Wie zijn jullie?”
“Het vrouwelijke EN het mannelijke deel in jou”, antwoordt de stem. “De prinses en de prins, de koningin en de koning,  die in een dynamisch evenwicht met elkaar kunnen dansen.”
“En hoe lang je dat moet volhouden?, vertolkt de stem mijn gedachten.
“Nou…net zolang”, vervolgt de stem…
“Tot EN  jullie EN de wereld daar buiten er klaar voor zijn om de schoonheid en waarde van jullie creatie te kunnen ontvangen.”

En dan val ik stil….
Net als nu.

>>> Wordt vervolgd op 6 januari….

 

The Sleeping Beauty – intro

The_Rose_Bower_Buscot_Park

Hoewel de herfst nu pas echt begonnen is, kondig ik toch al graag Misses Winter  aan. Op 14 december 2018 organiseren Linda, Danielle en ik  de wintereditie van De Creatieve Vrouwencirkel. En deze winter is het The Sleeping Beauty die graag haar wijsheid met ons deelt via kunst, dialoog en verhaal.

Je zou het niet snel zeggen. Dat je ook nog van nut kan zijn als je slaapt. Sterker nog: ‘Met slapende vrouwen kun je de oorlog niet winnen’, zou zo maar een uitspraak kunnen zijn. En toch durf ik dat tegen te spreken. Op twee fronten zelfs. Ten eerste hoef ik geen oorlog te winnen, als ik mij niet in een dagelijkse strijd waan. En ten tweede ondervind ik reeds jaren aan den lijve dat vertragen het nieuwe versnellen is. Een vriendin van mij heeft sinds ze mij kent, een alternatieve naam voor het fenomeen ‘Powernappen’ gevonden, gebaseerd op de momenten dat ze mij midden op de dag, op de bank een dutje zag doen.
“Oh, die doet vanmiddag niet open hoor, zij doet een Almaatje”, zei ze dan. Oftewel, mijn naam staat in haar Bussumer Almanak gelijk aan- weliswaar verkleind- een middagdutje doen.

In het zuiden van Europa hebben ze daar een ander woord voor: Siesta. Wat ik vroeger als kind altijd al verdacht veel op het woord Fiesta vond lijken. Toen ik jaren later eigen baas werd, ook over mijn tijd, was dat het eerste feestje dat ik mijzelf permitteerde. Tussen de bedrijven door, als mijn lichaam dat aangaf, even opladen. Zo hervond ik mijzelf als mijn eigen powerbank. Wekker op 15 minuten en uitchecken maar. Inchecken kun je het ook noemen. Het is maar van welke kant je het bekijkt.

Wat dit met de wintereditie van De Creatieve Vrouwencirkel van 14 december te maken heeft? Nou, als je meedoet, zul je ontdekken dat je – net als The Sleeping Beauty- je eigen innerlijke schoonheid hervindt, als je jezelf de tijd, de rust en de ruimte geeft om te vertragen. Net als wat de natuur in de winter doet; terugtrekken en je neervlijen als een uitgestrekt winterlandschap. En als je het ware winterse geduld kunt opbrengen, zul je versteld staan van wat zich dan aan levensvuur in jou wil laten zien. Daar kan geen prinsenjong op een wit paard tegenop.

Meer weten? Kijk hier voor het programma, de locatie en aanmelding

De vrouwen van Amphissa

Creatieve Vrouwencirkel – 1 december 2017 in Ommeren

Leef je hartstocht, vind je passie. We hebben er onze mond vol van. Maar durven we wel voluit te leven? En wat betekent het als we zeggen dat we het meest bang zijn van ons eigen licht? Ik kan alleen voor mezelf spreken. En misschien een beetje voor mijn dochter.

Toen de verloskundige haar 16 jaar geleden ‘haalde’ en m’n dochter een keel opzette van een leeuwin…zei ze: Zo, daar zit een kop op. Die heeft temperament. Ik weet nog dat ik dat heerlijk vond om te horen. Vooral ook omdat ik in de woorden van de verloskundige waardering meende te horen. Dat die vrouwelijke oerkracht er helemaal mocht zijn. Later in de tijd besefte ik me dat ook ik de leeuwin in mijzelf had ontdekt tijdens dat geboorteproces: “Als het erop aankomt, heb ik een vuurkracht in mij die mij helpt bergen te verzetten.” En daar heb ik ‘m direct te pakken: Als het erop aankomt. Niet altijd dus, niet te pas en te onpas.

Op dit moment breng ik mijn harts-tocht, mijn passie voor het leven, in verband met mijn eigen innerlijke vuur. Dat niet alleen maar brandt in mijn hart, maar ook in mijn buik. Vooral als ik dans, voel ik ‘m daar, in mijn buik. En als ik dan tussendoor even op adem kom, dan voel ik dat vuur door mijn aderen razen. En voel ik mij in extase, stroomt mijn hart over van levensvreugde en lijk ik bedwelmd door de liefde. Het liefst wil ik er dan wat mee doen, tot expressie brengen. Met mijn handen, al mijn zintuigen, mijn lijf, mijn stem. Net als deze vrouwen hier op dit schilderij van Alma Tadema.

Kennen jullie het? Sir Lawrence Tadema was van oorsprong een Friese schilder die leefde van 1836 tot 1912. Vorig jaar hebben Linda, Danielle en ik in het Fries Museum zijn werken gezien die voor dat moment van over de hele wereld bij elkaar waren gebracht. En het was vooral dit schilderij dat indruk op ons maakte. Waar gaat dit schilderij over, vroeg ik mij af? Wat wil de schilder ons vertellen met de keuze voor dit mythische verhaal ‘De vrouwen van Amphissa?’ En dan ben ik zo gelukkig dat ik Google als mijn zoekvriend heb….en kan ik mij thuis volledig verliezen in alles wat ik op internet kan vinden over de achtergronden van dit kunstwerk.

“Zeg naamgenoot”, zeg ik dan.
“Wat wil jij ons vandaag vertellen met het afbeelden van deze vrouwen?”
“Het ziet er allemaal zo lieflijk uit, zo vredig….maar zoals ik meer over jou te weten ben gekomen….schuilt er achter jouw bijna perfecte afbeeldingen soms een heel donker verhaal…”

“Dat zou je wel willen weten he’, hoor ik Alma Tadema tegen me zeggen met z’n Friese accent.  “Zal ik jou dat zomaar prijsgeven?”
“Dat zou je wel willen weten he’, hoor ik Alma Tadema tegen me zeggen met z’n Friese accent.
“Zal ik jou dat zomaar prijsgeven?”

Wil je weten hoe het verder gaat? >>> lees hier dan verder >>>
Of kom ook een keer naar onze Creatie Vrouwencirkel en luister naar onze verhalen