De vrouwen van Amphissa

Creatieve Vrouwencirkel – 1 december 2017 in Ommeren

Leef je hartstocht, vind je passie. We hebben er onze mond vol van. Maar durven we wel voluit te leven? En wat betekent het als we zeggen dat we het meest bang zijn van ons eigen licht? Ik kan alleen voor mezelf spreken. En misschien een beetje voor mijn dochter.

Toen de verloskundige haar 16 jaar geleden ‘haalde’ en m’n dochter een keel opzette van een leeuwin…zei ze: Zo, daar zit een kop op. Die heeft temperament. Ik weet nog dat ik dat heerlijk vond om te horen. Vooral ook omdat ik in de woorden van de verloskundige waardering meende te horen. Dat die vrouwelijke oerkracht er helemaal mocht zijn. Later in de tijd besefte ik me dat ook ik de leeuwin in mijzelf had ontdekt tijdens dat geboorteproces: “Als het erop aankomt, heb ik een vuurkracht in mij die mij helpt bergen te verzetten.” En daar heb ik ‘m direct te pakken: Als het erop aankomt. Niet altijd dus, niet te pas en te onpas.

Op dit moment breng ik mijn harts-tocht, mijn passie voor het leven, in verband met mijn eigen innerlijke vuur. Dat niet alleen maar brandt in mijn hart, maar ook in mijn buik. Vooral als ik dans, voel ik ‘m daar, in mijn buik. En als ik dan tussendoor even op adem kom, dan voel ik dat vuur door mijn aderen razen. En voel ik mij in extase, stroomt mijn hart over van levensvreugde en lijk ik bedwelmd door de liefde. Het liefst wil ik er dan wat mee doen, tot expressie brengen. Met mijn handen, al mijn zintuigen, mijn lijf, mijn stem. Net als deze vrouwen hier op dit schilderij van Alma Tadema.

Kennen jullie het? Sir Lawrence Tadema was van oorsprong een Friese schilder die leefde van 1836 tot 1912. Vorig jaar hebben Linda, Danielle en ik in het Fries Museum zijn werken gezien die voor dat moment van over de hele wereld bij elkaar waren gebracht. En het was vooral dit schilderij dat indruk op ons maakte. Waar gaat dit schilderij over, vroeg ik mij af? Wat wil de schilder ons vertellen met de keuze voor dit mythische verhaal ‘De vrouwen van Amphissa?’ En dan ben ik zo gelukkig dat ik Google als mijn zoekvriend heb….en kan ik mij thuis volledig verliezen in alles wat ik op internet kan vinden over de achtergronden van dit kunstwerk.

“Zeg naamgenoot”, zeg ik dan.
“Wat wil jij ons vandaag vertellen met het afbeelden van deze vrouwen?”
“Het ziet er allemaal zo lieflijk uit, zo vredig….maar zoals ik meer over jou te weten ben gekomen….schuilt er achter jouw bijna perfecte afbeeldingen soms een heel donker verhaal…”

“Dat zou je wel willen weten he’, hoor ik Alma Tadema tegen me zeggen met z’n Friese accent.  “Zal ik jou dat zomaar prijsgeven?”
“Dat zou je wel willen weten he’, hoor ik Alma Tadema tegen me zeggen met z’n Friese accent.
“Zal ik jou dat zomaar prijsgeven?”

Wil je weten hoe het verder gaat? >>> lees hier dan verder >>>
Of kom ook een keer naar onze Creatie Vrouwencirkel en luister naar onze verhalen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s